معرفی هاست و انواع آن
در این مقاله به تعریف هاست ، معرفی انواع آن و بررسی تفاوت هر یک از آنها و کاربردهایشان پرداخته ایم.
طراحی سایت آذرخش
طراحی سایت آذرخش

معمولا کامپیوترمان را که روشن می‌کنیم، مرورگر را باز می‌کنیم و بقیه کار را به گوگل می‌سپاریم. اما وقتی در حال بازدید از یک وب‌سایت هستیم دقیقا چه اتفاقی می‌افتد؟ اینجاست که مفاهیم جذابی مثل هاست و دامنه وارد عمل می‌شوند!

سؤالی که بسیاری از دوستان حین طراحی وب‌ سایت با آن روبه‌رو می‌شوند، اینست که هاست چیست؟

اگر شما هم می خواهید بدانید هاست چیست، مطالعه این مقاله را از دست ندهید. چرا که قرار است به ساده‌ترین و مفهومی‌ترین شکل یاد بگیریم که هاست چیست و بتوانیم هاست مناسبِ سایتمان را تشخیص دهیم، و تمام دانستی‌های لازم مفهوم هاست را از بر شویم.

  تمام وب سایت ها و وبلاگ های موجود در اینترنت با یک هاست آغاز به کار می کنند. هاستینگ یکی از موضوعاتیست که هر کسی حتی توسعه دهندگان وب با دانش بسیار زیاد را نیز میتواند گیج کند.

هاست یا وب هاستینگ چیست؟

هاست چیست - طراحی سایت آذرخش

 هاست (host) بخشی از یک سرور است که اطلاعات سایت شما روی آن قرار می‌گیرد. در فضای هاست می‌توانید صفحات وبسایت، تصاویر، عکس‌ها، و انواع فایل‌ها را وارد کنید. به این ترتیب سایت شما در سراسر جهان در اختیار کاربران قرار می گیرد. 

برای راه‌اندازی یک وب‌سایت در فضای اینترنت بعد از طراحی سایت، باید به دنبال تهیه‌ی یک هاست مناسب برای خود باشید.

سپس باید با توجه به نیاز وب‌سایت خود (میزان پهنای باند، مقدار فضای میزبانی، مقدار ram و..) یک هاست با ویژگی‌های مشخصی از شرکت‌های هاستینگ اجاره ‌کنید! این‌گونه بخشی از منابع یک سرور به شما تعلق می‌گیرد و می‌توانید تمام اطلاعات و فایل‌های سایت خود را در آنجا قرار دهید.

سرور چیست؟

سرور یک کامپیوتر همیشه روشن و متصل به اینترنت است که منابع مختلفی مانند رم، فضای ذخیره‌سازی، پردازنده و … را برای سرویس‌گیرنده‌های داخل شبکه آماده می‌کند.

در واقع  سرور نوعی کامپیوتر است اما با عملکرد خاص خودش. این دستگاه‌های قدرتمند از قطعات سخت‌افزاری تشکیل شدند که بالاترین پردازش را دارند. از سرورها برای مواردی مثل میزبانی وب استفاده می‌شود. به دلیل همین کاربرد مهم، این دستگاه‌ها باید همیشه روشن، متصل به اینترنت و در دسترس باشند. 

وقتی دسترسی فقط محدود به یک شبکه باشد با سرور تحت شبکه روبرو هستیم. اما وقتی دسترسی سرور بین تمام کامپیوترهایی باشد که از طریق اینترنت به هم متصل‌اند، منظور سرورهای اینترنتی هستند. همین سرورها هستند که وقتی موضوعی را سرچ می‌کنید اطلاعات آن را در اختیار شما قرار می‌دهند.

سرور چه تفاوتی با هاست دارد؟

یک سرور میزبان وب، فضای خود را تقسیم می‌کند و هر بخش آن را در اختیار یک مشتری قرار می‌دهد. وقتی شما هاست اجاره می‌کنید، صاحب فضای کوچکی از این سرور می‌شوید. از یک تا ۱۰۰ سایت می‌توانند همزمان از سرور به صورت مشترک استفاده کنند.به عنوان مثال، سرور را ساختمان بزرگی تصور کنید که یک واحد کوچک از آن را به عنوان هاست اجاره می‌کنید.

آیا می توان از کامپیوتر شخصی به عنوان هاست استفاده کرد؟

استفاده از کامپیوتر شخصی بجای هاست- طراحی سایت آذرخش

هاست بخشی از یک سیستم همیشه روشن و متصل به اینترنت است. اگر لحظه‌ای برای این سیستم اتفاقی بیفتد یا اتصال به اینترنت قطع شود، سایت شما از دسترس کاربران خارج می‌شود و دیگر کسی نمی‌تواند سایت شما را ببیند.

در شرکت‌های هاستینگ حداقل یک تیم کاردان، در ۲۴ ساعت شبانه‌روز، آماده هستند تا مشکلات احتمالی را رفع نمایند. نرم‌افزارهایی در سرورها فعال هستند که از کارکرد تمام بخش‌های سیستم، گزارش‌هایی ارسال می‌کنند تا در صورت بروز خطایی فوراً ایرادات شناسایی شوند.

شرکت‌های هاستینگ برای محافظت از سرورها آنها را در فضاهای مخصوص به نام دیتاسنتر (عکس بالا) نگهداری می‌کنند این در حالیست که کامپیوترهای شخصی بسیار ضعیف و محدودتر از سرور هستند. سروری که به هاست میزبانی ارائه می‌دهد قدرتمند و با پهنای باند بالاست.

بنابراین دلایل، افراد از شرکت‌های هاستینگ کمک می‌گیرند تا خودشان درگیر این چنین مسائلی نباشند.

انواع هاست

انواع هاست- طراحی سایت آذرخش

1- هاست اشتراکی ( Shared Web Hosting )

در این نوع میزبانی، یک سرور به بخش‌های زیادی تقسیم می‌شود و هر بخش به سایتی تعلق می‌گیرد. با این روش در یک سرور ممکن است هزاران سایت میزبانی شود.

هاست اشتراکی مقرون به صرفه است. شما بابت همان مقدار از منابعی که احتیاج دارید هزینه پرداخت می‌کنید. معمولاً وب‌سایت‌ها در ابتدای کار و تا زمانی که اطلاعات و بازدید بسیار زیادی ندارند، در هاست اشتراکی ‌میزبانی ‌می‌شوند.

اما مشکل سرویس های اشتراکی در اینجاست که منابع سرور را به اشتراک می گذارند. اگر یک وبسایت به خاطر بازدید کننده زیاد تقریبا 75 درصد از منابع سرور را مصرف کند، برای 2999 سایت دیگر تنها 25 درصد منابع برای استفاده باقی می ماند.

 یکی دیگر از مشکلاتی که در این نوع از سرویس میزبانی ممکن است ایجاد شود، مشکلات امنیتی است. نفوذ به یک سایت می‌تواند راهی برای ایجاد دسترسی به سرور و سایر وب‌ سایت‌ها باشد.

2- هاست یا سرور مجازی ( VPS )

این نوع هاست احتمالا محبوب ترین نوع آن در بین کاربرانیست که قصد ارتقا هاست خود را دارند. یک VPS همچنان یک محیط اشتراکی است اما نوع به اشتراک گذاشتن آن متفاوت است.

منابع یک سرور VPS معمولا به 10 الی 20 قسمت تقسیم شده و در آنها معمولا از تکنولوژی hypervisor برای تقسیم صحیح این منابع استفاده می گردد.

یک سرور VPS به اندازه کاربران خود تقسیم می شود.

دیگر مزیت سرور های VPS اینست که آنها دارای تنظیمات زیادی هستند و این مسئله موجب انعطاف پذیری بیشتر آنها می گردد. در سرویس های اشتراکی این قابلیت وجود ندارد. چرا که در آنها با اعمال تغییر در یکی از هاست ها، تغییرات بر روی دیگر هاست های همسایه نیز اعمال خواهد شد.

هاست VPS مطمئنا گرانتر از هاست های اشتراکیست اما ارزان ترین آن از گرانترین هاست اشتراکی بهتر است. هزینه VPS در شرکت های مختلف متفاوت است و با کمی جستجو میتوانید تنوع زیادی از آنها را بیابید.

3- هاست اختصاصی ( Dedicated Web Hosting )

در این نوع هاست یک سرور فقط در اختیار یک مشتری قرار می‌گیرد. پس طبیعتا مزایای آن بیشتر از نوع اشتراکی است. امنیت بالا، پهنای باند اختصاصی، افزایش سرعت که خودش بهبود سئو سایت را نیز در پی دارد از مزایای هاست اختصاصی هستند. البته اگر انتخاب‌تان این نوع است، حواستان به مرحله راه‌اندازی و تعرفه هم باشد. توصیه می‌کنیم فقط در صورتی که سایت بزرگ و پربازدیدی دارید (مثلا بیشتر از ۱۰۰ هزار بازدید در ماه) به سراغ این نوع هاست بروید. هاست اختصاصی هزینه بالایی دارد.

از آنجا که سرور فقط از سایت شما میزبانی می‌‌کند، بنابراین نگرانی‌ کاهش امنیت و سرعت از طرف سایر وب‌سایت‌ها وجود ندارد.

مشکلات هاست اختصاصی از آنجا شروع می شود که شما نیاز به اطلاعات بیشتری درباره کامپیوترها و تکنولوژی های سرور دارید. اما با این حال شرکت ها، هاست های اختصاصی خود را معمولا همراه با نرم افزار مدیریتی ارائه می دهند تا نحوه کار با آن آسانتر شود.

4- هاست ابری ( Cloud Web Hosting )

هاست ابری جدیدترین تکنولوژی میزبانی وب است. در هاست های ابری منابع چندین سرور با یکدیگر در یک شبکه مورد استفاده و خدمات رسانی قرار می گیرند. این مسئله موجب پایداری و امنیت بیشتر شبکه می گردد.

یک VPS سنتی دارای محدودیت مشخصی است که این مقدار، ماکسیمم توان سخت افزاری آن می باشد. اما در سیستم های ابری این محدودیت می تواند همیشه در حال افزایش باشد. 

یعنی وب‌سایت محدود به یک سرور با منابع اندک نخواهد شد و در شرایطی که احتیاج به استفاده‌ی بیشتر از منابع دارد، می‌تواند از سایر سرورها در فضای ابری استفاده کند.

با این روش وب‌سایت شما همیشه در دسترس است و به اصطلاح up-time‌ آن بسیار بالا خواهد بود. در هاست ابری بک‌آپ‌ گرفتن و حفظ امنیت به علت پراکندگی داده‌ها کار دشوارتری است.

جمع بندی 

انتخاب از بین پکیج های هاستینگ می تواند دشوار باشد. اولین قدم در این کار درک نیاز شما از یک هاست است. ما در این مطلب سعی کردیم که تمام اطلاعات مورد نیاز شما را در هنگام انتخاب هاست برایتان بازگو کنیم. اگر برای اولین بار است که دست به ساخت وبسایت میزنید، هاست های اشتراکی را برگزینید، چرا که بسیار ارزان بوده و چیزی بیشتر آنچه را که نیاز دارید به شما ارائه می دهد.

در مرحله بعد نگاهی به شرکت های ارائه دهنده هاست انداخته تا مناسب ترین پکیج را برای خود انتخاب کنید. در هنگام مقایسه پکیج ها به مقدار حافظه رم در دسترس، فضای دیسک، میزان پهنای باند مصرفی و دیگر پارامترها توجه کنید. همچنین به پیشنهادات ویژه شرکت ها نیز دقت فرمایید.

جهت دریافت مشاوره و ثبت سفارش می توانید از طریق راههای ارتباطی صفحه تماس با ما در ارتباط باشید.

ما در این مقاله سعی کردیم در مورد هاست ، انواع آن و سرور و مفهوم دیتا سنتر که مورد نیاز بسیاری از افرادی که در ابتدای کار هستند و با آن ها آشنا نیستند پاسخ دهیم.

در مقاله‌ای مجزا،راهنمای انتخاب هاست مناسب و نحوه‌ی انتخاب یک شرکت هاستینگ معتبر را برایتان شرح داده‌ایم.